Zelfs het Integraal Zorgakkoord bevestigt: niet alle zorgvragen vereisen een medisch antwoord

‘Iedereen wil kunnen rekenen op goede, toegankelijke en betaalbare zorg en deskundige ondersteuning. Die zorg staat echter toenemend onder druk. Als we niets doen, dreigt de zorg vast te lopen.’ De inleiding van Het Integraal Zorgakkoord 2022 (IZA) valt met de deur in huis: als er niets verandert, loopt de Nederlandse zorg vast.

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) 2022 biedt een verfrissende kijk op de Nederlandse zorg. Het benadrukt een verschuiving van medische interventies naar het bevorderen van welzijn en kwaliteit van leven. Het IZA onderkent dat duurzame en toegankelijke zorg verder gaat dan traditionele medische behandelingen. Het pleit voor organisatorische innovatie, waarbij de focus ligt op preventie en persoonsgerichte zorg. Dit vraagt om een herziening van werkprocessen, het verminderen van administratieve lasten, en het bevorderen van lokale zorgverlening dicht bij huis. Deze benadering erkent de behoefte aan meer zorg op maat, afgestemd op individuele patiëntbehoeften.

De Impuls voor de Zorg ondersteunt de transitie naar nieuwe zorgmodellen die dat mogelijk maken door het inzetten van onze interim-kwaliteitsdragers. Deze professionals zijn ervaren in het begeleiden van veranderprocessen en spelen een cruciale rol in het implementeren van aanpassingen die de nadruk leggen op kwaliteit van leven boven standaard medische zorg.

Zo geloven wij dat het een logische stap zou zijn om taken te gaan splitsen. Daardoor blijven er minder vacatures over met een medische achtergrond, maar kunnen we gastvrouwen, mensen met horeca-ervaring etc. worden aangenomen. Met een veel grotere nadruk op soft skills, waarbij de intrinsieke motivatie om het leven bewoners van zorgtehuizen zo prettig en comfortabel mogelijk te maken het allerbelangrijkste is. Voor een kandidaat die dat ook zo voelt, is er altijd werk in de zorg. We hoeven het alleen maar samen te gaan organiseren

Personen met achtergronden in de horeca of als gastvrouw kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om maaltijden te verzorgen of sociale activiteiten te coördineren. Hierdoor kunnen medische professionals zich focussen op medische zorgtaken, terwijl andere teamleden zich richten op het verhogen van het algemene welzijn van de bewoners. Op dat kopje koffie dat er nu bij inschiet, dat gesprek dat nu te vaak niet gevoerd wordt. Op al die kleine, maar belangrijke zaken die het leven van bewoners echt verbeteren. Op kwaliteit van leven dus, en dat is waar echte zorg om hoort te draaien.

Verder praten?

Bent u geïnteresseerd in onze visie op kwaliteit van leven in de zorg? Laat dan hier uw contactgegevens achter, en wij nemen snel contact met u op om onze aanpak en mogelijkheden samen te bespreken.

Heeft u nog vragen?

Of wilt u meer weten over hoe we samen kunnen werken aan het fundament van uw zorgorganisatie? Neem gerust contact met ons op! We vertellen u graag meer over onze bijdrage aan de optimalisatie van uw zorgprocessen. Wij geven een impuls aan uw zorg.

Sandra van der Linde
Business manager