Monique Esko-Wolbers, Inovum – Opleiding Verpleegkundig Kwaliteitscoach

Inovum is een zorgorganisatie in Hilversum en Wijdemeren. Vanuit de verpleeghuizen en het Behandel- en adviescentrum levert Inovum verpleeghuiszorg en behandeling. Inovum is in de transitie van woonzorg naar verpleeghuiszorg, waarbij de zorgcomplexiteit merkbaar toeneemt. Er zijn senior verpleegkundigen aangesteld, die een belangrijke rol hebben in het ontwikkelen en borgen van kwaliteit van zorg. Deze seniorverpleegkundigen hebben een veelheid aan taken, van coaching en ondersteuning op de werkvloer, voorzitterschap van MDO’s tot werkgroepen. De senior verpleegkundigen volgen de in-company opleiding voor verpleegkundig kwaliteitscoach via De Impuls voor de Zorg. Wij keken met Monique Esko, zorgmanager, terug op deze opleiding.

 

Persoonlijke en professionele effectiviteit

Monique: “Onze senior verpleegkundigen leveren al goed werk, maar er wordt veel van hen gevraagd. Soms worden ze geleefd door de waan van de dag. Met deze opleiding wilden we hen extra bagage geven. Denk aan coaching, verandervaardigheden, zich verhouden tot leidinggevenden, collega’s en behandelaren, maar bijvoorbeeld ook prioriteiten stellen. Het versterken van persoonlijke effectiviteit, rol en positie: daar ging het om.” Op de vraag wat de opleiding gebracht heeft, antwoordt Monique: “Ik zie dat de senior verpleegkundigen nu steviger in het zadel zitten. Ze durven hun rol te pakken en nemen proactief taken op zich. Een voorbeeld daarvan is dat ze het uitvoeren van de interne medicatieaudit naar zich toe getrokken hebben. Ik heb ook gemerkt dat ze gegroeid zijn in het voeren van lastige gesprekken. En ik heb zelfverzekerder collega’s naast mij gekregen, en dat is echte winst.”

Kenmerkend voor De Impuls voor de Zorg

Monique: “Ik ben erg tevreden over het hele traject. Voor we met elkaar in zee gingen, is er met ons meegedacht. Wat is er nodig voor het versterken van de rol en positie van de senior verpleegkundigen? Wat vraagt dat van de organisatie en ons als leidinggevenden? Dat was heel zinvol. De trainers Gemmie Reinen en Frans Hoogland maakten goed verbinding met de deelnemers. De opleiding was praktijkgericht en er was veel aandacht voor individuele groei en ontwikkeling. Ik hoor dat het een intensieve opleiding was met pittige opdrachten, maar die waren wel zinvol. En ze werden tijdig nagekeken, wat gewaardeerd werd door de deelnemers.

Bijvangst

Op de vraag of er iets is wat haar verrast heeft, zegt Monique: “Ik ben blij dat we voor de in-company variant hebben gekozen. Door de scholing zochten de senior verpleegkundigen elkaar nog meer op. Ze konden kennis, inzichten en ervaringen delen. Verder merk ik dat de senior verpleegkundigen kritischer naar mij zijn geworden, mij bevragen, meedenken of tips geven. Dat had ik niet verwacht. Maar zo heb ik zelf indirect ook geleerd van de opleiding.”

En nu verder

Monique vertelt dat er binnen Inovum een verandering van de organisatiestructuur gaande is. Hoewel nog niet duidelijk is hoe dat precies gaat uitpakken, ziet zij dat de senior verpleegkundigen een nadrukkelijke rol houden- juist omdat ze zoveel krachtiger geworden zijn.

Heeft u nog vragen?

Of wilt u meer weten over hoe we samen kunnen werken aan het fundament van uw zorgorganisatie? Neem gerust contact met ons op! We vertellen u graag meer over onze bijdrage aan de optimalisatie van uw zorgprocessen. Wij geven een impuls aan uw zorg.

Sandra van der Linde
Business manager